Ciprese se sušijo! Kaj sedaj?!

Veliko vas je takih, ki imate ciprese posajene že vrsto let, so lepo raščene, visoke, goste…- potem pa šok, kar na enkrat se začnejo sušiti. Najprej je opazno na eni cipresi, potem na drugi in ne veste kaj storiti, da bi to zaustavili. Strah vas je, da bo propadla celotna živa meja, katere vrednost je zdaj, potem ko so ciprese zrasle, še toliko višja kot takrat ko ste jo posadili.

V takšnih primerih se ponavadi obrnete na nas in nas pokličete s prošnjo za nasvet, kako naprej, kaj storiti.

Ker je na daljavo težko reči, kaj je z vašimi cipresami narobe, saj se točno diagnozo lahko postavi le na podlagi ogleda, smo vam pripravili navodila, kako ta osnovni pregled izvedete sami.

 1. Vzrokov za sušenje/rjavenje cipres je lahko več in ni nujno vedno kriv škodljivec. Dostikrat, še posebej poleti, ciprese rjavijo zaradi pomanjkanja hranil. Rjavenje cipres je še posebej močno odraženo, če jim primankuje magnezija. Svetujemo vam, da ciprese dvakrat letno pognojite z namenskim gnojilom za iglavce, ki vsebuje magnezij, s čimer boste dosegli, da bodo vaše ciprese odpornejše in manj podvržene rjavenju. Če vaše ciprese že dosledno gnojite in sušenje/rjavenje cipres zato ni posledica pomanjkanja hranil, berite dalje.

  luknjica - južni brinov krasnik
  Luknjica na deblu nakazuje, da je ciprese napadel južni brinov krasnik
 2. Če se izključi pomanjkanje hranil, kot vzrok rjavenja cipres, je treba opazovati naprej. V drugem koraku natančno preglejmo ciprese, če kje opazimo kakšne hroščke, ličinke ali moje. Pri sebi imejmo fotoaparat, da lahko škodljivca, v primeru, da ga opazimo, lažje nato prepoznamo z dihotomnim ključem. Če škodljivca sami ne uspete prepoznati, se s fotografijo obrnite na strokovnjaka, ki vam bo tudi svetoval, s čim škropiti.
 3. Če škodljivcev ne najdete, natančno preglejte deblo in veje, če opazite kakšne luknjice. Luknjice na deblu so znak južnega brinovega krasnika, luknjice v vejicah (vidno pri stiku vejice z deblom) pa so znak, da je ciprese napadel podlubnik. Luknjica na posušenem deblu (v obliki črke D) je znak da je ciprese napadel južni brinov krasnik.
 4. Če na cipresah ne opazite ne škodljivcev in ne luknjic, potem se osredotočite na korenine in na deblo v spodnjem delu ciprese. Preverite ali so ciprese nad koreninami zdrave in ni znakov gnitja. Pozorni bodite tudi na to, ali lubje v tem predelu odpada. Gnitje in odpadanje lubja nakazuje glivično okužbo cipres.
 5. Če ste do zdaj izključili 4 najpogostejše vzroke propadanja cipres, raziskujmo naprej kaj bi lahko bilo narobe. V tem koraku preverite konice posušenih vejic. Ali opazite morda črna trosišča (primer na fotografiji)? Če da, potem, je najverjetneje prišlo do glivične okužbe s Phomopsis thujae.

  glivična okužba cipres
  Phomopsis thujae – glivična okužba cipres
 6. Lahko pa da je za sušenje cipres kriv vaš ali sosedov kuža, saj se ciprese lahko posušijo tudi zaradi pasjega urina. Če se ciprese sušijo bolj pri tleh, konice vejic pa so obarvane bolj črno, je možno, da je to vzrok.

Če boste natančno pregledali ciprese, smo prepričani, da boste že sami lahko ugotovili, kaj je botruje sušenju cipres. Za nasvet, kako ukrepati v primeru škodljivcev in bolezni pa nam lahko pišete na info@zivameja.si ali pa počakate na naslednji članek, kjer bomo bolj podrobno obdelali varstvo rastlin (škopljenje, gnojenje, itd.).