Fotinija Red Robin (70-90cm)

10,90

Fotinija je čudovit zimzeleni listnati grm, za katerega so značilni ognjeno rdeče bronasti novi poganjki, ki nato sčasoma zopet ozelenijo. Fotinija cveti od aprila do junija. Cvetovi so bele barve. Je prezimna in hitrorastoča. Potrebuje redno obrezovanje, da se zgosti.  Rastlina je vzgojena v loncu, tako da ima močan koreninski sistem.

 

Velikost: 1,2m – 5m

Sajenje: 2-3 sadike na tekoči meter (odvisno od željene gostote)

Stopnja rasti: hitra /25-50cm letno/

Lega: senčna, polsenčna

Prezimnost: do -18 °C

Višina sadike: 70-90cm

Šifra: 018cc8c16938 Kategorija:

Opis

ZAKAJ IZBRATI FOTINIJO ZA ŽIVO MEJO:

–              Ognjene rdeči poganjki

–             Barvita živa meja

–              Zimzelena in odporna na mraz

–             Hitro rastoča

–              Dobro prenaša obrezovanje

–             Primerna za vse lege z odcednimi tlemi

–              Nezahtevna za vzgojo

 

KJE LAHKO POSADIMO FOTINIJO

V kolikor želimo imeti zdravo živo mejo iz fotinije, moramo izbrati primerna tla. Fotinija najbolje uspeva v vlažnih, rodovitnih in odcednih tleh. Glede tipa zemlje ni zahtevna, izogibamo se samo apnenčastih tal.  Glede lege ni zahtevna, vendar hitreje raste na sončni legi.  Za gosto živo mejo sadimo 2-3 sadike na tekoči meter, s tem se izognemo kasnejšim

 

KAKO POSADIMO FOTINIJO

  1. Izberemo mesto, kjer bomo posadili sadike, poskrbimo za dovoljšen odmik od meje/ograje/zidov. Tla, kjer bomo sadili naj imajo dovoljšno globino in širino zemlje, tako da se sadike lahko razrastejo.
  2. Pripravimo teren, kjer bomo sadili fotinijo in sicer skopljemo rov ali luknje, ki naj bodo globlje in širše od lonca v katerem ste kupili fotinije
  3. Izkopano zemljo lahko pognojimo (ne pretiravajte)
  4. Nežno postavimo sadike v jarek in ga zasujemo, ter zemljo potlačimo, tako da so sadike stabilizirane v zemljo.
  5. Pazimo da je nivo grude enak kot nivo terena
  6. Sadike zalijemo
  7. V kolikor želite zemljo bolj odcedno, lahko dodamo med zemljo kamenje
  8. Skrbimo da imajo dovolj vode prvem letu

 

NEGA FOTINIJE

Zalivanje

Prvo rastno sezono skrbimo, da je zemlja navlažena, zalijemo ko je prvih 5 cm zemlje suhe, kar lahko preverimo s prstom. Izogibamo se zalivanju po listih, fotinijo zalivamo pri grudi, tako se izognemo listni luknjičavosti. Ko je koreninski sistem fotinije enkrat vzpostavljen, dobro prenaša sušo in ne zahteva rednega zalivanja, zalijemo le, v kolikor v obdobju 3 tednov ni bilo padavin.

Gnojenje

Fotinija potrebuje gnojenje, v kolikor opazite da raste počasi, lahko spomladi dodamo dolgoročno gnojilo (počasi topno). V zemlji, ki je zelo kisla ali bazična, lahko listi pričnejo rumeniti, kar pomeni, da ima fotinija premalo hranil. Pomanjkanje železa lahko povzročijo bazična tla, kar opazimo pri žilah listov. Dodamo železo sami zemlji. V kolikor listi rumenijo na robu, je možen vzrok pomanjkanje magnezija, katerega povzročajo kisla tla.

Obrezovanje

Fotinijo večinoma sadimo za živo mejo, zato jo lahko porežemo brez problema. Priporočamo obrezovanje pred pričetkom zime, za obrezovanje uporabimo čiste in ostre škarje. Obrezano zelenje pospravimo.