Lovorikovec Genolia (ozka živa meja) (80-100cm)

14,90

Lovorikovec sorte Genolia odlikuje gosta ozka in stolpičasta rast , zraste do 3,5metre višine in do 80cm širine. Je zimzelen listavec, s temno zelenimi podolgovatimi voskasti listi. Izredno primeren za ozko živo mejo, potrebuje minimalno obrezovanja. Sadika je vzgojena v loncu, tako da ima močan koreninski sistem.

 

Velikost: 1,2m – 3,5m

Sajenje: 2,5-3 sadike na tekoči meter

Stopnja rasti: hitra /30-50cm na leto)

Lega: sončna, senčna, polsenčna

Prezimnost: do -25°C

Višina sadike: 80-100cm

Šifra: afa0657ef86c Kategorija:

Opis

ZAKAJ IZBRATI LOVORIKOVEC GENOLIA ZA ŽIVO MEJO:

 • Ozka in stolpičasta rast
 • Brez stranskega obrezovanja gre samo do 80cm širine na več kot 3 metrih
 • Kompaktna živa meja, idealen, kjer ste omejeni s prostorom
 • Nezahteven za vzdrževanje
 • Dobro zaduši zvok in veter
 • Nezahteven glede zemlje (potrebuje edino odcedna tla)
 • Odporen proti boleznim

 

KJE SADIMO LOVORIKOVEC GENOLIA

Lovorikovec Genolia dobro uspeva v delno rodovitnih in odcednih tleh. Glede lege ni zahteven, raste na sončni, polsenčni in senčni legi. Najhitreje raste na sončni legi. Zaradi ozke rasti ga lahko posadimo tik ob ograjo/mejo/zid. Rastlina zahteva nič ali zelo majo obrezovanja in dobro prenaša zime.

 

KAKO POSADIMO LOVORIKOVEC GENOLIA

 1. Določimo linijo, kjer bo potekala živa meja z lovorikovcem. Upoštevamo, da se razraste do 80cm širine, kar pomeni, v kolikor želimo tik na mejo se odmikamo 40cm od same meje.
 2. Skopljemo luknjo ali jarek, globje in širše od lonca. Izkopano zemljo lahko pognojimo.
 3. Zemljo na dnu jarka razrahljamo, tako se bo lahko hitro vzpostavil koreninski sistem.
 4. Pri sajenju naj bo gruda cca 2cm pod končnim nivojem zemlje. Ko zasujemo jarek, zemljo potlačimo z roko ali nogo, da se znebimo morebitnim zračnih žepov. Tako stabiliziramo sam lovorikovec.
 5. Lovorikovec temeljito zalijemo

 

NEGA LOVORIKOVCA GENOLIA

Zalivanje

Lovorikovec redno zalivamo v prvi rastni sezoni, zalijemo temeljito, vendar pazimo da ga ne zalivamo preveč, ter pazimo da voda odteka. Ko se vzpostavi koreninski sistem, ne potrebuje več toliko vode, razen v sušnem obdobju. V kolikor lovorikovec posadimo v korita mora bita redno zalit. Pazimo tudi da ima korito luknje za odtekanje vode.

Gnojenje

Da poskrbimo, da ima lovorikovec genolia redno svojo temno zeleno barvo, ga spomladi pognojimo z dolgoročnim gnojilom. Upoštevamo navodila proizvajalca. Z gnojenjem prenehamo dva meseca pred zmrzaljo, saj so novi poganjki bolj občutljivi na mraz.

Obrezovanje

Kot omenjeno, lovorikovec sorte genolia zaradi svoje ozke in kompaktne rasti potrebuje zelo malo ali celo nič obrezovanja. Porežemo lahko malo vrhove, toliko da se gosti.