Lovorikovci vs ciprese

V praksi smo zasledili primer, o katerem smo na teh straneh že govorili in sicer o sušenju cipres in lovorikovcu kot alternativi.
Da na kratko povzamemo: zaradi nekontroliranega uvoza iz tujine, se je v Sloveniji razširilo sušenje cipres. Bolezen napade tudi že odrasle rastline, ki se v lahko celoti posušijo. Glede na naša vrtnarske izkušnje (podjetje Horti Kult d.o.o.), je precej boljša alternativa lovorikovec, ki je odlično prezimen, ni nagnjen k boleznim, če pa že, se rjavenje listov z enim škropljenjem preprosto odpravi.

ciprese vs lovorikovci
Ciprese na fotografiji so bile posajene pred vsaj cca. 5 leti. Pred kratkim je ciprese napadel škodljivec, ki je povzročil najprej lokalno sušenje, ki pa se je razširilo nato na celotno rastlino. Na desni strani je vidna živa meja iz lovorikovca, ki uspešno raste, saj ji škodljivec ni prišel do živega.

Druga slabost cipres pa je, da jih pozimi sneg dostikrat polomi in se zaradi tega njihova oblika uniči. Še večkrat pa se zgodi, da jih lastniki napadejo s škarjami in odrežejo vse posušene dele, kar lahko privede do zelo oskubljenega izgleda.

Spodaj se zelo lepo vidi razlika med cipresami in lovorikovcem.

polomljene ciprese
Oskubljene ciprese
lovorikovec oblika
Kompakten lovorikovec

Živa meja doseže starost tudi 150 let in verjamemo, da je tudi vam v interesu, da jo posadite le enkrat in da nato opravlja svojo funkcijo, se pravi služi kot neprehodna ograja, zastira poglede in lepša okolico. Prav gotovo si ne želite čez par let menjati kompletne žive meje, kar pomeni izkop sadik s koreninami, dodajanje presejane zemlje (humusa), nabave in sajenja novih sadik. Da se ognete nepotrebnemu delu in stroškom, vam priporočamo, da se namesto za cipresese odločite za lovorikovec.
Če pa so vam ciprese zelo všeč in vztrajate pri odločitvi, potem pa bodite pozorni kje jih kupite in rajši plačajte malo več, kot pa da domov prinesete uvožene, po možnosti že ukužene sadike.

živa meja iz lovorikovca