Ali so kovinski robniki prava izbira za vaš vrt?

Kovinski robniki so pika na i vašega vrta: elegantni, močni, skromni, prilagojeni in brezčasni. Dolgoletna skrivnost profesionalnih vrtnarjev, kovinski robniki so se prebili tudi v amaterske domače vrtove in ponudili čisto in praktično rešitev za ohranjanje rastlin in materialov na svojem mestu.

Zgoraj: kovinski robovi so stalnica vrtov. Ločujejo materiale, kot sta kamen in trata, ter ustvari prehod med trato in gredico.

Kakšne so prednosti kovinskih robnikov?

Kovinski robovi se spojijo z okolico, ne da bi pritegnili veliko pozornosti. Ta pogosto spregledan material nudi veliko prednosti:

 • Ustvari čisto ločitev med vrtnimi gredami, travo, potmi in dovozi z uporabo malo prostora in minimaliziranjem vizualnih motenj.
 • Preprečuje mešanje vrtnih materialov, kot so okrasni kamni ali pa zastirka .
 • Posebej učinkovit pri preprečevanju, da bi trava zlezla na sosednje gredice in poti.
 • Izpostavljen vremenskim vplivom ne bo gnil, razpokal, se odkrušil ali postal krhek.
 • Ostane na mestu in se upira premikanju tal, ki je najpogosteje posledica ekstremnih vremenskih razmer, kot je prekomerno deževje ali zmrzal. Ostane na mestu tudi če ga pohodite.
 • Ne bo utrpel škode zaradi uporabe vrtnega orodja.

Zgoraj: kovinski robniki so dovolj močni, da ostanejo togi za namestitve, kjer so zaželene čiste ravne linije in geometrijski dizajni.

Katere kovinske robnike izbrati?

Pri kovinskih robnikih lahko izbirate med pocinkanimi, inox ali robniki iz kortena.

Pocinkani kovinski robnik je ena izmed najbolj ugodnih rešitev razmejitve. Ker je narejen iz 1mm debele pocinkane pločevine drži svojo obliko in dobro ločuje materiale, prav tako se robnik ne ukrivi, tudi če najn pomotoma stopimo. Zaradi nanosa cinka, pa lahko kljub izpostavljenosti raznim vremenskim razmeram, držijo več kot 20 let.  

Inox robnik ne rjavi, zato je privlačna izbira za ljudi, ki prisegajo na kakovost. Iz inox robnikov, lahko ustavrimo čudovite ravne linije ali pa jih po potrebi ukrivimo glede na želeno obliko gredic. Odporni so tudi proti poškodbam kot je npr. kosilnica, tako da se ne rabite bati da bi rjaveli na mestu poškodbe.

Korten robniki so prvotno srebrne barve, po približno pol leta pa razvijejo želeno rjasto patino, ki se dobro zlije z vsakim vrtom. Da, rjavi, vendar tako počasi, da celo 1mm potrebuje približno 40 let, da prerjavi. Primerni za ljudi, ki jim detalji pomenijo vse v vrtu.

Kako vgraditi kovinske robnike.

Z vrvjo ali markerjem označimo potek gredic, kjer bodo robniki nameščeni. V kolikor imamo zemljo brez kamnov, robnike preprosto zabijemo z gumijastim kladivom v zemljo.

Pri bolj kamnitem terenu z ostro lopato celo linijo „obštihamo“ (samo zapičimo rezilo lopate v zemljo, nič ne dvigujemo zemlje), in nato postavimo robnik na obštihan rob in ga rahlo zabijemo v zemljo z gumijasto kladivom.

Robniki imajo zavihan rob, da se lahko enostavno zložijo en na drugega pri montaži v zemljo in s tem poskrbimo, da je linija še lepša, bolj čvrsta. Končne robnike enostavno odrežemo s škarjami za kovino (ne potrebujemo električne kotne brusilke za ta namen, so dovolj ročne škarje za kovino)

Nizke robnike pustimo da gledajo cca 2 cm iz zemlje, tako da se lahko enostavo kosi preko njih. Pri visokih kovinskih robniki pa pustimo da gledajo cca 8-10cm iz zemlje, ter tako naredimo dvignjeno gredico.

Lahko jih tudi polagamo na stik in sicer med zavihan rob vstavimo žico, kateri nato stisnemo s kleščami.

Robnike lahko tudi krivimo z uporabo kolena, ter jih tako prilagajamo obliki gredice.

Še enkrat prednosti na kratko:

 • Vzdržljivi in močni
 • Dolgotrajni
 • Brez vzdrževanja
 • Enostaven za načrtovanje in namestitev
 • Ponujajo čist in nevsiljiv videz
 • Prilega se tudi zavitim gredicam