TISA Media Hillii (brez plodov) (70-90cm)

14,90

Tisa Media Hillii je kompaktno in pokončno rastoči iglavec, kateri skozi čas formira gosto in ozko pokončno živo mejo, ki lahko zraste tudi do 4,5m in gre do širine 1,5m. Prednost tise sorte Media Hillii je, da nima strupenih jagod in je tako nenevarna za okolico. Je nezahtevna za vzdrževanje in ne potrebuje posebne nege.

 

Velikost: 1,5-4,5m, širina 0,6-1,5m

Sajenje: 2 do 2,5 sadike na tekoči meter (odvisno od željene gostote)

Stopnja rasti: srednje hitra /do 35cm letno/

Lega: senčna, polsenčna, senčna

Prezimnost: do -30*

Šifra: cea5d1d60993 Kategorija:

Opis

ZAKAJ IZBRATI TISO MEDIA HILLII ZA ŽIVO MEJO:

 • ALTERNATIVA CIPRESAM
 • Brez strupenih jagod
 • Dolga življenjska doba
 • Dobro prenaša senco
 • Nezahtevna živa meja
 • Ozka, pokončna in gosta rast
 • Zimzelena
 • Dobro prenaša mraz

 

KJE LAHKO POSADIMO TISO

Tiso lahko posadimo na sočni ali senčni legi (polsenčni), po navadi jo sadimo za živo mejo ali v gredicah, saj s svojo kompaktno in pokončno rastjo poskrbi za lepo ozadje.

Glede zemlje potrebuje odcedna tla (voda ne sem zastajati) in rodovitna tla, za kar lahko poskrbimo tudi z rednim gnojenjem. Prenaša tudi apnenčasta tla. Za gosto živo mejo sadimo 2-2,5 sadiki na tekoči meter.

 

KAKO POSADIMO TISO

 1. Izberemo mesto, kjer bomo posadili sadike, poskrbimo za dovoljšen odmik od meje/ograje/zidov. Tla, kjer bomo sadili naj imajo dovoljšno globino in širino zemlje, tako da se sadike lahko razrastejo.
 2. Pripravimo teren, kjer bomo sadili tise in sicer skopljemo rov ali luknje, ki naj bodo globlje in širše od lonca v katerem ste kupili tise
 3. Izkopano zemljo lahko pognojimo
 4. Nežno postavimo sadike v jarek in ga zasujemo, ter zemljo potlačimo, tako da so sadike stabilizirane v zemljo.
 5. Pazimo da je nivo grude enak kakor nivo terena.
 6. Sadike zalijemo
 7. V kolikor želite zemljo bolj odcedno, lahko dodamo med zemljo kamenje

 

NEGA TISE

ZALIVANJE

Splošno pravilo je, da novo posajene sadike tise potrebujejo zalivanje vsak teden za obdobje prvega leta. Med vročimi poletji, dobro namočimo zemljo okoli sadik tise vsake par dni. Temeljito, globoko zalivanje pospeši nastajanje koreninskega sistema, kar pomeni da bodo rastline zdrave in bolj odporne na sušo. Ali je zemlja dovolj vlažna lahko preverimo s prstom, v kolikor je prvih 5cm zemlje suhe, je čas da rastline zalijemo.

GNOJENJE

Rastline dognojimo na 1,5-2 leti. Za gnojenje lahko uporabimo več vrst gnojil, organska, počasi topna, granule, tekoče gnojilo, kar vam bolj ustreza. Upoštevamo navodila proizvajalca. Pazimo, da tis ne pregnojimo in upoštevamo čas gnojenja.

OBREZOVANJE

Tise lahko obrezujemo, v kolikor jih želimo oblikovati. Rez naredimo tik nad novimi poganjki. Za obrezovanje uporabljamo čisto orodje. Tisa se lahko obrezuje redno in tako vzdržujemo željeno višino žive meje.