Japonska bodika Green Hedge (80-100cm)

11,90

V tej priljubljeni japonski bodiki lahko uživate tudi pozimi. Upraviči svoje ime in vedno ostane zelena tudi čez zimo. Je dobra alternativa pušpanu, ki sta ga zadnja leta močno prizadela pušpanova vešča in gosenica pušpana. Je precej bolj trdoživa tudi od ligustra. Z  zimzeleno živo mejo Ilex Crenata vam o tem ni treba skrbeti. Cveti maja in junija, ko se pojavijo se čudoviti beli cvetovi, ki dišijo in privabljajo metulje in čebele. Japonska bodika Green Hedge prihaja iz Japonske in Koreje. Že vrsto let ga lahko občudujejo tudi drugod po svetu. Tudi v Evropi. Ker je zelo primerna kot rastlina za živo mejo, je vedno bolj priljubljena tudi pri nas.

 

Velikost: do 250cm

Širina 50cm do 150cm

Sajenje: 2,5-3 sadike na tekoči meter

Stopnja rasti: srednje hitra/ 20-40cm na leto)

Lega: sončna, polsenčna

Prezimnost: do -25°C

Šifra: 6ee0e14a24f7 Kategorija:

Opis

ZAKAJ IZBRATI ILEX GREEN HEDGE ZA ŽIVO MEJO:

  • Ozka živa meja
  • Nezahtevna za vzdrževanje
  • Prezimen do -25°C
  • Dobro zaduši zvok in poglede
  • Nezahteven glede zemlje (potrebuje edino odcedna tla)
  • Odporen proti boleznim

 

Kdaj je najboljši čas za sajenje japonske bodike ”Green hedge”?

Sadike so vzgojene v loncu, tako da imajo močan koreninski sistem. Sadimo jih lahko od marca pa do novembra. Ne sadimo ko je zemlja zmrznjena.

 

Nasveti

Živo mejo postavite na sonce ali v polsenco.

Japonska zelena živa meja je rada v vlažnih tleh. V toplih obdobjih z malo padavinami ga zalivajte enkrat na teden. Toda tudi ne dajajte mu preveč vode, potem bodo korenine zgnile.

 

Nasveti in nega

Živo mejo dovolj zalivajte, vendar kot že omenjeno: pazite, da ni v premočeni zemlji.

Vsako pomlad jo pognojimo z okolju dolgoročnim gnojilom. Hranila se sproščajo malo po malo, tako da korenine nikoli ne dobijo preveč hranil naenkrat.

Zimzeleno živo mejo Ilex Crenata obrežite do dvakrat letno med majem in septembrom z ostrimi škarjami za obrezovanje. Namig: to počnite v oblačnem vremenu in ne na soncu. Sonce lahko opeče liste. To bi bilo škoda.

 

Zaključek

Zelena živa meja Ilex Crenata je prezimno trdna, zimzelena rastlina za živo mejo z elegantnimi, majhnimi in sijočimi listi. Lepa rastlina, ki dobro služi tudi kot nadomestek za pušpan in liguster. Ni pa dovzeten za pušpanove molje ali gosenico pušpana. Z zeleno živo mejo Ilex lahko ustvarite elegantno okrasno živo mejo sredi vrta ali visoko živo mejo kot pregrado med vami in vašimi sosedi.