Bambus Rufa (neinvazivni)

19,90

Ta bambus je neinvaziven, tako vam ni treba skrbeti, da se bodo korenine razširile po vašem vrtu ali pod tlakovanimi površinami..  Je srednje velik bambus (od 60 cm do 3 metre) in je z dobrim razlogom zelo iskana rastlina. S svojim košatim videzom in svežimi zelenimi listi je videti preprosto osupljivo. Stebla so na začetku rdeča in kasneje spremenijo barvo v olivno zeleno. Stebla se spremenijo iz rdečkasto rjave v svetlo rumeno in se začnejo povešati. Bambus kot živa meja doda vedno nekaj posebnega. Vzhodni pridih vsekakor, ampak šelestenje bambusovih listov res pomirja.

 

Velikost: 0,6m do 3m

Širina 0,8m do 2m

Sajenje: 2,5-3 sadike na tekoči meter

Stopnja rasti: hitra /50-75cm na leto)

Lega: sončna, polsenčna

Prezimnost: do -25°C

Šifra: 4a254f10c322 Kategorija:

Opis

ZAKAJ IZBRATI BAMBUS RUFA ZA ŽIVO MEJO:

 • Posebna živa meja
 • NI invaziven
 • Prezimen do -25°C
 • Ne cveti, primeren za ljudi z alergijami.
 • Moderen izgled žive meje
 • Nezahteven za vzdrževanje, 1x letno obrezovanje
 • Dobro zaduši zvok in veter
 • Nezahteven glede zemlje (potrebuje edino odcedna tla)
 • Odporen proti boleznim

 

KJE LAHKO POSADIMO

Bambus rufa dobro uspeva v nezahtevnih tleh ki pa morajo biti odcedna in voda ne sme stati. Raste v sončni in polsončni legi (4 ure svetlobe na dan). Najhitreje raste na sončni legi. Potrebuje povprečno zalivanje.

 

KAKO POSADIMO BAMBUS

 1. Določimo linijo, kjer bo potekala živa meja z neinvazivnim bambusom. Upoštevamo, da ga običajno se drži na 1 metru širine, kar pomeni, v kolikor želimo tik na mejo se odmikamo 50cm od same meje.
 2. Skopljemo luknjo ali jarek, globje in širše od lonca. Izkopano zemljo lahko pognojimo.
 3. Zemljo na dnu jarka razrahljamo, tako se bo lahko hitro vzpostavil koreninski sistem.
 4. Pri sajenju naj bo gruda cca 1cm pod končnim nivojem zemlje. Ko zasujemo jarek, zemljo potlačimo z roko ali nogo, da se znebimo morebitnim zračnih žepov. Tako stabiliziramo sam bambus.
 5. Bambus temeljito zalijemo in ga redno zalivamo

 

NEGA BAMBUS RUFA

Zalivanje

Bambus redno zalivamo v prveh letu, zalijemo temeljito, vendar pazimo da ga ne zalivamo preveč, ter pazimo da voda odteka. Ko se vzpostavi koreninski sistem, ne potrebuje več toliko vode, razen v sušnem obdobju. V kolikor bambus posadimo v korito, mora biti redno zalit, saj zemlja v koritu hitreje izgubi vlago. Pazimo tudi da ima korito luknje za odtekanje vode.

Gnojenje

Da poskrbimo, da ima neinvazivni bambus svojo bujno rast in barve, ga spomladi pognojimo z dolgoročnim gnojilom Živameja.si. Dodamo cca polno pest (50g) gnojila na vsako sadiko bambusa. Z gnojenjem prenehamo dva meseca pred zmrzaljo, saj so novi poganjki bolj občutljivi na mraz.

Obrezovanje

Bambus zahteva obrezovanje 1x letno ali pa ga pustimo da se razraste. Primeren je tudi kot posamičen grm.